Vijf Verrassende Redenen Waarom Pistachenoten Duur Zijn

Pistachenoten zijn kostbaar vanwege hun moeilijke groei en lange teeltperiodes. Ze hebben ook geschoolde arbeidskrachten nodig. Naast de financiële factoren draagt ook de rijke voedingswaarde bij aan het hoge prijskaartje.

Dit artikel zal de 5 belangrijkste redenen achter de dure prijs uiteenzetten, samen met het oplossen van veelvoorkomende mythes over pistache om je te helpen de voordelen ervan optimaal te benutten.

Vijf Redenen Waarom Pistachenoten Zo Duur Zijn

In het volgende gedeelte duik je in de details van wat de hoge prijs van pistache drijft.

Klimaateisen Zijn Erg Streng

Pistachenoten hebben specifieke klimaatomstandigheden nodig om te gedijen en een goede oogst te produceren. Het klimaat hoort een hete zomer en een koele winter te hebben. Idealiter heeft de zomer droog en vochtig weer, met een temperatuur van 37 C. Ondertussen mag de koude winter geen extreme vorst hebben.

Door deze vereisten worden de meeste Centraal-Aziatische landen de belangrijkste bron voor de teelt van pistachenoten. De kosten van het transport van de verpakte producten naar supermarkten zijn ongetwijfeld een grote investering.

Lange Groeiperiode Die Wel Tien Jaar Kan Duren

Zodra het zaad is geplant, duurt het gemiddeld 5 jaar voordat een vrouwelijke pistacheboom het vruchtdragende stadium bereikt. De hoeveelheid fruit is in dit stadium niet voldoende om te oogsten. Om voldoende producten te verkopen, moeten boeren het groeiproces nog minstens 2 tot 5 jaar voortzetten.

Dit moeilijke gewas zal vanaf het 10e jaar vruchten blijven produceren totdat het zijn piekproductieniveau in het 20e bereikt. Geschoolde boeren kunnen de periode verkorten tot het 15e jaar.

De kosten voor het onderhoud van de pistacheboomgaard lopen in de loop der jaren op met weinig of geen winst, wat een hoge prijs vraagt.

Lage Productiehoeveelheid

In het jaarlijkse oogstseizoen produceert elke vrouwelijke boom gemiddeld 18 kg zaden. Met de juiste zorg kan de productiesnelheid oplopen tot 23 kg.

Het lage aantal bomen dat door boeren is geplant, compenseert dit door 120 tot 135 bomen per hectare te planten. Een ander risico dat boeren moeten nemen, is dat 12 tot 15% van de boomgaard mannelijke pistachebomen zijn die alleen als bestuivers fungeren.

Handmatig Sorteren Draagt Bij Aan Waarom Pistachenoten Duur Zijn

Omdat pistache een arbeidsintensief gewas is, moet het in het oogstseizoen met de hand worden gesorteerd om de beste kwaliteit te behouden. Om de versheid te garanderen, moet het proces snel worden voltooid.

De boeren moeten goed op de hoogte zijn van de vruchten om snel de goede te herkennen en in de juiste groep te plaatsen. Hogere lonen worden geassocieerd met geschoolde arbeiders.

Hoge Kosten Voor Het Verzorgen Van De Boomgaard

Boeren moeten ervoor zorgen dat pistachebomen gezond en productief zijn na het oogsten ervan. Met de hand water geven en snoeien houden pistachebomen in de beste staat, maar vereisen meer arbeid.

De kosten van risicobeheer, zoals plagen, slechte bodemkwaliteit en onverwachte weersveranderingen zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Zelfs als het verzorgingsproces succesvol was, zou de winst in het volgende jaar niet zo hoog of hetzelfde kunnen zijn als het vorige.

Is Het Oké Om Elke Dag Pistachenoten Te Eten?

Ja! Pistachenoten bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Deze categorie omvat gewichtsverlies, verbetering van het immuunsysteem en een lagere bloeddruk.

Het is belangrijk om uw dagelijkse pistache-inname op een ons te houden.

Waarom Helpen Pistachenoten Je Om Te Slapen?

Fenol is een van de voedingsstoffen in pistachezaden. Met andere woorden, fenol bewaart tryptofaan. Deze voedingsstof wordt aangetroffen in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals gevogelte, melk en vis. Tryptofaan verbetert je slaapkwaliteit, waardoor je dieper slaapt en langer slaapt.

Openen Pistachenoten Natuurlijk?

Een pistachevrucht heeft een harde schaal die de groene pit bedekt. De schelpen gaan vanzelf open wanneer de vrucht zich in het juiste groeistadium bevindt, waardoor een deel van de pit zichtbaar wordt. Hierdoor open je de vrucht gemakkelijk.

Zijn Pistacheschillen Ergens Goed Voor?

In uw tuin kunt u de schelpen in uw voordeel gebruiken. U kunt het meeste uit de schelpen halen door ze in een container te plaatsen. Giet vervolgens het vuil erin en plant vervolgens uw boom. Met deze methode kunt u bodemdrainagemateriaal hebben dat betaalbaar is.

Je kunt ook schelpen aan je mulch toevoegen. Week de schelpen gewoon een nacht in water om ze zacht te maken en voeg ze dan toe aan de mix.

Het beschermen van planten tegen slakken of slakken is een ander gebruik voor pistacheschillen. Bij deze methode moeten de harde schalen in de grond worden geduwd om een barrière rond de wortels van de plant te creëren.

Is Het OK Om Gesloten Pistachenoten Te Eten?

Boeren zullen pistachenoten met gesloten schil weggooien omdat ze van lage kwaliteit zijn, maar je kunt ze van tijd tot tijd in de verpakkingen aantreffen. Hoewel er geen ernstige bijwerkingen zijn, kunnen er spijsverteringsproblemen zijn, zoals diarree of misselijkheid.

Kunnen Pistachenoten Slecht Worden?

Net als elk ander soort verse producten, kunnen pistachenoten bederven. De tekenen van slechte pistachenoten zijn:

  • Schimmel op de pit
  • Vieze geur
  • Droge en gerimpelde pit
  • Verkleurde pit (de natuurlijke kleuren zijn geel of groen)
  • Insecten of maden die in het pakket verschijnen

U moet de zak onmiddellijk weggooien als u een van deze symptomen ziet. Wat betreft het thuis bewaren van pistachenoten, je kunt ze in een plastic of papieren zak ongeveer 2 weken bewaren op een droge plaats op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht.

Breng alle pistachenoten over in een afgesloten container, zoals een pot of zakje. Bewaar vervolgens drie maanden in de koelkast. Hoewel pistachenoten 12 maanden houdbaar zijn in de vriezer, kunnen ze wat van hun smaak verliezen.

Conclusie

Nu je het mysterie hebt opgelost waarom pistachenoten niet goedkoop zijn, is het tijd om een slimme investering te doen in deze gezonde vrucht.

Geef om te beginnen prioriteit aan merken met een lange geschiedenis, aangezien ze de beste pistachenoten laten groeien door bekwame boeren. Om je voorraad op zijn best te houden, moet je een koelkast of voorraadkast hebben waar verse pistachenoten in kunnen.