Jemen Koffie. Tips Voor Het Kopen, Brouwen En Braden Van Koffie

Jemen-koffie is een drankje dat druipt van de geschiedenis. Dit is de regio waar koffie als industrie voor het eerst groeide van niets tot wereldbekendheid, en de wortels van de koffiecultuur die het bevat, zijn zo diep als ze kunnen.

Hoewel Jemenitische koffie nu niet zo productief is als in de oudheid, heeft de regio nog steeds een gerespecteerde positie onder de koffieproducerende landen van de wereld.

Hier is onze kijk op Jemen en zijn eeuwenoude koffie-industrie.

BESTE KEUZE

Volcanica Coffees Jemen Coffee Matari

Hoewel bonen uit Jemen moeilijk te vinden zijn, kun je altijd rekenen op Volcanica Coffee voor kwaliteitskoffie. Deze medium gebrande koffie heeft een volle body en wijnachtige ondertonen. Het is moeilijk te verslaan.

Hier Zijn Enkele Feiten Over Koffiebonen Uit Jemen Die Je Moet Weten

Jemen ligt aan de overkant van het water van Ethiopië, de regio die lang werd uitgeroepen tot de bakermat van koffie, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat Jemen de koffie-industrie vanaf het begin een kickstart heeft gegeven.

Koffiegeschiedenis In Jemen

Koffie wordt al heel lang verbouwd in Jemen. Jemen beweert de oorsprong van de koffie-industrie te zijn. Het verhaal gaat dat in 1450 soefi-monniken in Jemen een deel van de eerste koffie oogstten en brouwden. Deze religieuze uitvinders besmetten anderen met hun nieuwe drankje en ze werden religieus.

Jemen had aanvankelijk het monopolie op koffie. Eeuwenlang was de Jemenitische haven van Mokha (of Al Mokha) het centrum van de koffiemarkt. Het gaf zelfs zijn naam aan de bonen die uit het water de wereld in stroomden.

Hoewel Jemen in het begin een koffie-krachtpatser was, bereikte het een hoogtepunt tijdens deze eerste jaren en is sindsdien dramatisch afgenomen toen het koffiefenomeen zich verspreidde en over de hele wereld beschikbaar kwam.

Deze daling is in de moderne tijd verergerd door de recente strijd van het land met wijdverbreide ziekten en burgeroorlog.

Jemen Mokka: Een Koffieprofiel

Jemen mokka koffiebonen worden vaak aangeduid als koffiebonen uit Jemen komen. Deze naam verwijst naar de regio’s klassieke, biologisch geteelde koffiebonen.

Deze bonen zijn vol, aards en complex. Deze bonen hebben een rijke, wijnachtige zuurgraad die gepaard gaat met hints van kaneel, kruiden en rozijnen. Ze eindigen dan met een uitgesproken chocoladesmaak. Soms gaat dit gepaard met een aardse, houtachtige of zelfs tabaksachtige ondertoon.

Het is de chocoladesmaak die echt ieders aandacht trekt. Als je nieuwsgierig bent, ja, het waren pogingen om het te imiteren die leidden tot de creatie van mokka, of op chocolade gebaseerde dranken.

Je zult ook veel horen over witte koffie uit Jemen, dit is wat het betekent.

Hoe Het Is Gegroeid

Koffieboerderijen in Jemen zijn meestal klein en aan de wilde kant, met boeren die de koffiekersen met de hand plukken van oude variëteiten van Arabica-planten die groeien op prachtige, terrasvormige berghellingen.

Het microklimaat heeft droogteresistente koffieplanten voortgebracht die zeer unieke, complex smakende koffiebonen creëren met die iconische chocoladesmaak.

De koffie wordt meestal tussen november en december geoogst en wordt in de zon gedroogd, vaak op de daken van de boerenhuizen! In het warme en zonnige Jemenitische klimaat is het een eenvoudig proces. Je kunt de overgebleven kersenschillen ook gebruiken om Qishr (het lokale merk) van cascara te maken.

Koffie In Jemen Weer Tot Leven Gebracht

Terwijl de koffie-industrie in Jemen langzaam in relatieve vergetelheid is geraakt, zijn er enkele moderne bewegingen geweest om het weer tot leven te brengen. Het is niet een van de lekkerste bonen ter wereld.

We willen Mokhtar Alkhanshali aan u voorstellen, de jonge man die het koffiebedrijf Port of Mokha oprichtte en een groot deel van zijn tijd besteedde aan het bestuderen van de koffie-industrie in Jemen.

Zijn belangrijkste doel was om mensen ervan te weerhouden hun aandacht te richten op het verbouwen van schadelijke stoffen zoals de drug khat en hen in plaats daarvan aan te moedigen terug te keren naar hun roots, door koffie te verbouwen.

Hij introduceerde duurzame teeltmethoden in Jemen en begon koffieboeren op te leiden om weer koffie van hoge kwaliteit te verbouwen. Hierdoor zijn de gewassen van boeren met 33% gestegen.

Het nieuws van deze koffierevival, gedreven door Mokhtar en zijn koffiebedrijf, verspreidde zich nog verder toen Blue Bottle Coffee hun iconische blauwe label op de koffie plakte. De dure cuppa die in Blue Bottles-winkels werd geproduceerd, ging het door oorlog verscheurde land helpen bij zijn pogingen om zichzelf en zijn gescheurde koffie-industrie weer op te bouwen.

OPMERKING Bekijk deze PortofMokha-koffierecensie om te zien hoe deze is ontvangen .

Mokhtars verhaal is vol hoop en avontuur, van zijn ontsnapping per boot uit de burgeroorlog tot het verspreiden van de Mokhtar-koffie-reboot vanuit Jemen naar de rest van de wereld. Het volledige verhaal lees je hier.

Jemen Koffie In Dearborn (MI)

Een ander geweldig verhaal dat verband houdt met Jemen en de huidige koffiecrisis betreft Ibrahim Alhasbani, een in Jemen geboren man die in de Verenigde Staten woont en een coffeeshop opende in Dearborn, MI, waar hij koffie uit Jemen verkoopt (tegen een eerlijke prijs niet minder! ) dat rechtstreeks wordt aangevoerd vanaf de boerderij van zijn familie in Jemen.

Het volledige artikel is hier beschikbaar. Het bevat zowel het verhaal van Ibrahim als zijn beoordeling van de situatie in Jemen.

Grote Teeltgebieden En Hun Bonen

Laten we eens kijken naar enkele van de meer prominente koffieregio’s die zich door de eeuwen heen hebben gevestigd.

Sanani-koffie

Ten eerste hebben we de variëteit Sanani, die afkomstig is van verschillende koffieplanten die worden geteeld in de regio’s ten westen van de hoofdstad Sanaa. Deze gewassen worden vaak op lagere hoogten verbouwd en zijn mogelijk van minder goede kwaliteit. Deze regio produceert bonen met een uitgebalanceerd, fruitig smaakprofiel en medium body. Ze hebben ook een lagere zuurgraad dan andere Jemenitische koffiesoorten.

Hirazi-koffie

Hirazi-koffie komt ook uit de westelijke regio’s van het land, een paar bergketens ten westen van de hoofdstad Sanaa. Deze koffie is licht en fruitig met een wijnachtige zuurgraad.

Ismaili-koffie

Ismaili, een van de oudste gecategoriseerde koffieboomvariëteiten in Jemen, is de naam voor een koffieplantvariëteit. Het is een erwtachtige koffieboon, die typisch wordt verbouwd in centraal Jemen. De bonen zijn helder en besachtig.

De verwarring veroorzaakt door de overlap van boom- en regionamen kan het moeilijk maken om te bepalen of een koffie met deze naam uit die specifieke regio of van een andere boom komt.

Eervolle Vermeldingen

Yemen Mocha Matari is de Jemen-koffie die we eren met onze Honorable Mentions-titel. Deze bonen worden ook verbouwd in Bani Mattar, wat ten westen van Sanaa ligt. Ze hebben de neiging om de volle body en hogere zuurgraad te benadrukken, samen met de tonen van wijn en chocolade.

De Huidige Staat Van De Koffie-industrie In Jemen

Hoewel koffie nog steeds wordt verbouwd in Jemen, is de koffieproductie in Jemen aanzienlijk gedaald sinds het hoogtepunt in de 17e eeuw, voordat koffie een wereldwijd fenomeen was. Het lijkt erop dat alles heeft samengespannen om ervoor te zorgen dat deze koffie voorgoed oud wordt.

De meest voorkomende gevaren op dit moment zijn burgeroorlog en ziekte. Meerdere uitbraken van cholera teisteren momenteel de koffieproducerende regio’s. Tussen april 2017 en de zomer van 2017 werden meer dan een miljoen gevallen gemeld. Een derde mogelijke uitbraak is ook mogelijk. Op deze kaart kunt u zien hoe de westelijke regio’s, die enkele van de beste voor de koffieproductie zijn, het hardst worden getroffen door de epidemie.

De regio wordt ook geplaagd door constante aanvallen van rebellen, waarvan sommige in het bovenstaande artikel worden genoemd, die het leven erg moeilijk kunnen maken, of je nu koffie verbouwt of niet. De strijd in de regio wordt letterlijk ’s werelds ergste humanitaire crisis genoemd.

Geen wonder dat mensen als Mokhtar hun uiterste best doen om een verschil te maken!

Waar Koop Je De Beste Jemenitische Koffiebonen

Zoals je je kunt voorstellen, met zoveel problemen die constant in Jemen te maken hebben, kan het moeilijk zijn om aan koffie te komen.

We hebben enkele aanbevelingen voor Jemenitische koffie die je kunt kopen (tenminste als ze beschikbaar zijn). ).

  • Matari

  • Gegroeid op 1.371,6 m boven zeeniveau
  • Medium geroosterd

Als je op zoek bent naar koffie van de experts, kun je niet fout gaan met Volcanica Coffee. Volcanica is een bedrijf dat ethisch geproduceerde koffiespecialiteiten levert. Deze hoog gewaardeerde Jemen Matari Coffee komt uit een van de oudste koffieregio’s ter wereld. Medium geroosterd, het wordt geteeld op 1.371,6 meter boven zeeniveau.

Een abonnement op Port of Mokha is een andere geweldige optie die een goed doel ondersteunt en je de kans geeft om zeldzame Jemenitische koffie te krijgen.

Dit bedrijf zet zich in voor een heropleving van Jemenitische koffie en hun nauwgezette aandacht voor de koffieverwerking is indrukwekkend. Een abonnement op het bedrijf zorgt ervoor dat je een breed assortiment Jemenitische koffiebonen voor de deur ontvangt.

Als thuisbranden jouw jam is, wil je misschien Sweet Marias eens proberen. Ze zijn de thuisbasis voor alles wat met groene koffiebonen te maken heeft, gespecialiseerd in ongebrande koffiedelicatessen van over de hele wereld. Ze bieden ook vaak high-end Jemen Mokka-sperziebonen.

Terwijl de voorraad de neiging heeft om met de tijd te ebben en vloeien, kun je opties zoals deze Jemen Mokha Matari vinden die genoeg karakter hebben om je weg te blazen. Geweldig voor alles, van een City+ tot een Weense branding, deze bonen zijn zowel zeer gewaardeerd als veelzijdig.

Koppelen: Hoe Je Jemen-bonen Het Beste Kunt Roosteren En Brouwen?

Als je een fan bent van thuis braden en brouwen, zijn koffiebonen uit Jemen een traktatie om in je woning klaar te maken.

Roosteren

Deze bonen vinden een donkere branding niet erg als het gaat om koffiebonen uit Jemen.

Terwijl je nog steeds kunt genieten van een medium gebrande koffie, zullen donkere brandingen meer van de smaak naar voren brengen. Dit kan ook het algehele aroma verhogen en de body van de koffie rijk en vol houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat Jemenitische bonen robuuster zijn dan andere koffiesoorten. Dit betekent dat langer gebraad kan resulteren in een sterkere smaak. Dus voel je vrij om brutaal te zijn. Ze worden gewoon niet verbrand!

Brouwen

Zoals met de meeste koffiesoorten, kunt u met Jemen-koffie veel verschillende zetmogelijkheden proberen, vooral afhankelijk van de regio en het smaakprofiel van de bonen die u koopt.

Aangezien dit soort boon echter over het algemeen de voorkeur geeft aan medium tot donker gebrand, raden we aan om espresso te zetten om het volledige smaakprofiel in actie te ervaren.

Astamtae Bialqahwat Alyamania ( Geniet Van Je Jemenitische Koffie )

Jemen is een fascinerend land in de lange geschiedenis van koffie. Ondanks de vele moderne strijd (van burgeroorlogen tot ziektes), is Jemen nu een van de zwaarst getroffen koffielanden ter wereld.

Het is duidelijk dat het de moeite waard is om de moeite te nemen om deze zeldzame koffielekkernij te verkrijgen en ook om de inspanningen van de Jemenitische koffietelers te steunen!