Koffie Cuppen. De Beginnershandleiding Hoe Het Thuis Te Doen

Hoe Je Thuis Koffie Zet En Waarom Dat Belangrijk Is

Inhoud tonen:

Je hebt misschien wel eens gehoord van koffiecups. Het is niet waar!

High-end cupping is een fascinerend proces dat overweldigend en extreem gedetailleerd kan zijn. Iedereen kan er echter aan deelnemen! Zo kunnen koffieliefhebbers hun passie delen en hun kennis vergroten. Het is ook een geweldige manier om andere koffieliefhebbers te ontmoeten.

Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds een paar regels waar je je aan wilt houden.

Dus, zonder verder oponthoud, hier is onze introductie tot cupping koffie.

Hoe Koffie Te Zetten 101: Aan De Slag

Ten eerste, voor iedereen die zo ver is gekomen en nog steeds niet helemaal zeker weet wat koffiecupping is, moet je weten dat cupping een essentieel onderdeel is van het kwaliteitscontroleproces dat je kopje Joe serveert. Specialisten in verschillende stadia van de koffieketen zetten koffie om ervoor te zorgen dat hun product zo goed is als het zou moeten zijn.

Ze zijn experts en kunnen smaken en aroma’s tot een verbazingwekkend fijn niveau ontleden, zodat de koffiespecialiteiten waarvan u elke ochtend geniet rijk, rijk en complex zijn.

Op zijn eenvoudigst is cupping een manier om de smaak, kwaliteit en het potentieel van een bepaalde koffie te proeven, evalueren en vergelijken.

Hoewel er een miljoen variaties en meningen zijn over cupping, moet u er rekening mee houden dat dit een vloeiend proces is, en wanneer het thuis wordt gedaan, moet het net zo leuk als specifiek zijn. Professionals kunnen het beschouwen als een wetenschappelijk proces (wat niet onwaar is), maar laat je niet afschrikken! Wij enthousiastelingen kunnen ook meedoen en het beste is dat er geen echte goede of foute antwoorden zijn! Zo zet je thuis een betere koffie.

In deze tutorial hebben we de methode gegeven die we het liefst gebruiken, maar houd er rekening mee dat je kleine verschillen kunt opmerken van de ene cupping-tutorial naar de andere. Maak je geen zorgen, dat is oké, want consistentie is de sleutel in plaats van een bepaalde methode te gebruiken. Als je eenmaal een methode hebt gekozen (of kleine variaties hebt aangebracht om je eigen methode te ontwikkelen), moet je je eraan houden.

Als u van methode verandert, zijn alle gegevens die worden verzameld over koffie die u hebt gezet, minder betrouwbaar.

Om elke koffie echt te kunnen vergelijken, moet je stabiliteit in je methode hebben.

De Basisprincipes Van Het Cuppen Van Koffie

Voordat we met de tutorial beginnen, laten we de belangrijkste dingen bespreken waarmee u rekening moet houden bij het cuppen van koffie, zoals het soort bonen dat u moet gebruiken, wat er bij de cupping-koffiezetmethode komt kijken en hoe u de koffie zelf kunt beoordelen.

Koffiebonen en geroosterde soorten.

Soorten Bonen

U wilt bonen van één oorsprong gebruiken, omdat het de bedoeling is om de verschillen te zien tussen koffiebonen die op verschillende plaatsen worden geteeld.

gebraden type

U wilt, indien mogelijk, ook licht gebrande koffiebonen gebruiken. Hoewel medium braadstukken acceptabel zijn, worden ze niet aanbevolen. Probeer in ieder geval donker gebrande bonen te vermijden.

Het brandproces concurreert met de smaak en het aroma van de bonen zelf.

Zorg er ook voor dat de bonen vers gebrand zijn! Het is belangrijk om bonen te gebruiken die niet meer dan twee weken verwijderd zijn van de branddatum.

Opmerking: als je je afvraagt waar je je bonen vandaan kunt halen, overweeg dan om een vers geroosterd proefpakket te kopen van een bedrijf als Bean Box!

Een collage van koffiebonen met de verschillende stadia van het branden van rauw tot Italiaans gebrand

Verhouding

Volgens de Specialty Coffee Association wordt 8,25 gram koffie aanbevolen voor elke 150 ml water. Dat is wat we hier gaan gebruiken. Zoals we al hebben vermeld, variëren deze hoeveelheden echter van de ene tutorial tot de andere, dus blijf niet te lang hangen over welke je moet gebruiken. Onthoud dat als je er een kiest, consequent moet blijven !

Maalmaat

Om de bonen medium te malen, heb je een maalmolen nodig. Dit is vergelijkbaar met wat u zou gebruiken bij het brouwen met een Chemex.

De molen klaarmaken

De molen verzamelt koffiedik elke keer dat hij wordt gebruikt. Bij de meeste koffiezetten hoeft u zich geen zorgen te maken dat er restafval in uw huidige brouwsel terechtkomt.

Dit is echter niet het geval wanneer u koffie zet. Zelfs een kleine hoeveelheid vreemde smaak kan een aanzienlijke invloed hebben op de koffie.

Dus, hoe voorkom je dit? Je kunt de molen starten door hem te primen!

Het enige wat je hoeft te doen is een kleine partij van dezelfde bonen die je gaat vermalen eerst in de molen te gooien, ze te malen en ze dan opzij te zetten. Op dat moment is de molen bekleed met verse koffiebonenresten, en je bent klaar om te gaan!

Gebruik Goed Water

Een andere must is om goed water te gebruiken bij je koffie. Niet gedistilleerd, anders knoeit het met je extractie. Gebruik alleen goed gefilterd water.

Als je alles uit de kast wilt halen voor een ideale cupping-ervaring, overweeg dan om iets als Third Wave Water te kopen om ervoor te zorgen dat de mineralen perfect in balans zijn of bekijk onze gids voor het kiezen van water voor koffie.

Koffieproeftechnieken En Terminologie (en Enkele Koffieproefnotities).

Als je koffie drinkt met anderen, zijn er vaak enkele voor de hand liggende smaaktonen die de meeste (zo niet alle!) zullen opvallen. Er zijn enkele voor de hand liggende smaaktonen die de meeste (zo niet alle) aanwezigen zullen opvallen. Er zijn subtiele en moeilijk op te merken smaken die op de achtergrond op de loer liggen.

Vind ze als onderdeel van je missie!

Tijdens het cuppen zul je de tijd nemen om de koffie op verschillende manieren te ruiken en te proeven. Hier is een korte lijst van de dingen die je gaat doen:

  • Beoordeel de droge geur
  • Beoordeel de natte geur (eerst twee keer en nogmaals nadat je de korst hebt gebroken).
  • Evalueer de smaak zelf, inclusief:
    • Lichaam (Is het vol of rijk?
    • Complexiteit/Diepte (de verschillende smaken)
    • Zuurgraad (voegt het levendigheid toe of smaakt het zuur?)
    • Afwerking (de resterende smaak)

Bovendien kan een sjabloon voor koffieproeverijen erg handig zijn om de focus en richting in het moment te behouden. Intelligentsias cupping-formulier is gedetailleerd, downloadbaar en beschikbaar in zowel het Spaans als het Engels! Misschien wilt u een kopie van het cupping-formulier afdrukken voordat u begint, omdat het hebben van een goede grafiek met aantekeningen van onschatbare waarde kan zijn.

Ten slotte kunt u proberen een koffiesmaakwiel te gebruiken. Dit kan een ongelooflijke hulp zijn als je die mysterieuze smaak op je tong probeert te identificeren.

Als cupping voor u nieuw is, moet u de zaken echter niet te ingewikkeld maken. Concentreer u gewoon op wat u opmerkt in plaats van na te denken over smaakwielen of gespecialiseerde proefbladen. Dat kan allemaal later.

Hoe Koffie Te Zetten?

Oké, laten we eens kijken hoe je stap voor stap koffie zet.

Zoek een goede cuppingtafel (vaak werkt een rondetafelgesprek goed voor een groep mensen) en verzamel vervolgens je benodigdheden.

En onthoud, veel plezier ermee!

Wat Je Nodig Hebt

  • Koffies van single origin, vers gebrand.
  • Twee kleine kommen voor elke gebruikte koffie
  • Een braammolen is een goede investering.
  • Een weegschaal
  • Schoon, gefilterd heet water
  • Een ketel
  • Cupping lepels (één per persoon)
  • Een hoog glas
  • Cupping-vorm (optioneel maar aanbevolen)
  • Smaakwiel (optioneel, aanbevolen)
  • Een laptop, tablet of pen en papier om aantekeningen te maken
  • Je kunt een vriend meenemen naar cuppa!

De Coffee Cupping-methode

Hoewel cupping leuk en ontspannen moet zijn, moeten bepaalde delen van het proces wel in de juiste volgorde en op tijd worden gedaan, anders kun je de koffie in gevaar brengen en het cuppingproces moeilijker maken. Neem dus de tijd en doorloop het proces op volgorde. We hebben ook een videogids voor het proces samengesteld. Je vindt het hieronder.

Stap 1. Instellen

Zet voor elke koffie die je gaat cuppen een kom op tafel. Je wilt niet beïnvloed worden door andere informatie dan de herkomst of namen van de bonen.

Plaats je lepel(s) in het hoge glas ernaast.

Of je nu voor elektronische of ouderwetse pen en papier gaat, zorg dat je koffie-proefnotities klaar staan.

Stap 2. Stap 2. Verwarm Het Water

Vul je waterkoker met veel water. Voor elke kop koffie heb je 150 ml (1,63 kopjes) water nodig .

Laat het water na het koken ongeveer 60 seconden afkoelen voordat u het aan uw koffie toevoegt.

Houd uw thermometer op 195 tot 96 C.

Stap 3. Bereid De Koffiebonen

Weeg, terwijl het water kookt, elke soort koffieboon af in twee porties, de 4 gram priming batch in de ene kom en het 8,25 gram monster in de andere. Je zou twee stapels moeten hebben van elke koffieboon die je gebruikt.

Stap 4. Stap 4.

Elke koffieboon van 4 gram moet worden genomen en in een aparte container worden geplaatst. Zet vervolgens de koffie opzij en laat het monster van 8,25 gram door uw machine lopen.

Het monster moet onmiddellijk vóór het cuppen worden gemalen, niet meer dan 15 minuten vóór infusie met water. Monsters mogen niet langer dan 30 minuten worden afgedekt of toegediend als dit onmogelijk is.

Plaats deze tweede partij gemalen koffiebonen terug in de kom en zet de kom terug op de aangegeven plek op tafel.

Herhaal dit proces met alle koffiebonen die je gaat cuppen.

Pro-tip: Verminder afval Bewaar het koffiedik dat klaar is voor later gebruik. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je aan het eind je aantekeningen gebruiken om erachter te komen welke bonen goed bij elkaar passen en je eigen koffiemelange te maken!

Stap #5. Stap #5.

Hier komen we in het eerste echte cupping-gedeelte van de ervaring.

Neem een diepe, maar zachte snuif van elk kopje. Adem in door je neus en mond. Je kunt je ogen sluiten en de koffie ruiken, maar je moet je ogen niet sluiten. Dit zal je helpen om jezelf volledig onder te dompelen in de geur. Dit is de droge geur die je wilt inademen.

Noteer alles en alles wat je opvalt. Herken jij sinaasappelen, kaneel, lavendel en noten? Voel je vrij om onconventionele woorden te gebruiken om ook de beschrijving te krijgen die je nodig hebt. Misschien roept de geur een herinnering op of doet het je denken aan een plek waar je lang geleden naartoe bent gereisd. Het is de moeite waard om het op te schrijven!

Stap #6. Stap 6.

Stap 6 Stap 6

Heet water is het beste, niet kokend. Als het klaar is, voeg je 150 gram, dat is net een kopje water, toe aan het koffiedik.

Je kunt ook je grote glas heet water bijvullen terwijl je bezig bent!

Stap 7. Stap #7.

Als je eenmaal water hebt toegevoegd aan al het koffiedik, ruik dan opnieuw aan elk koffiemonster. Ga recht over de kom staan, open je mond en adem in.

Maak aantekeningen over wat je ruikt! Is het anders dan de droge geur?

Stap 8. Breek De Korst En Ruik opnieuw !

Drie tot vier minuten nadat het water is toegevoegd, zou de bovenkant van de kom een mooie, dikke laag drijvend koffiedik en bubbels moeten hebben ontwikkeld, de korst.

Twee verwarmde cupping-lepels uit het hoge glas kunnen worden gebruikt om de korst te breken. Duw de drijvende grond uit het midden van je kom en naar de zijkanten.

Open voor de derde keer je mond en haal diep adem. Deze geur na het breken van de korst is de dichtstbijzijnde introductie tot de echte smaak van de koffie zelf!

Ga door met de andere samples en vergeet niet om aantekeningen te maken.

Om kruisbesmetting te voorkomen, spoelt u elke lepel tussen elke hap af in een groot glas warm stromend water.

Zodra je de korst hebt gebroken en ze allemaal hebt geroken, gebruik je een schone lepel om elk kopje voorzichtig te roeren. Dit breekt de bovenkant een beetje meer, waardoor meer grond naar de bodem kan zinken. Schep vervolgens de resterende korst weg.

Stap #9. Stap #9.

De echte smaaktest is eindelijk hier!

Neem een schone lepel uit het hoge glas en gebruik deze om een lepel koffie uit het midden van de kom te scheppen. Probeer te voorkomen dat er koffiedik mee komt!

Drink vervolgens de koffie totdat deze zowel het verhemelte als de achterkant van de mond bereikt . Verplaats na een paar seconden de koffie in je mond en slik hem door.

Neem even de tijd om aandacht te besteden aan de smaak, body, etc.

Maak aantekeningen, maak aantekeningen, maak aantekeningen!

Een Debriefing Van Uw Cupping

Als je dit met vrienden deed, zorg er dan voor dat je je aantekeningen vergelijkt voordat je de officiële smaakprofielen van elke koffie en zijn professionele proevers opzoekt.

Als het goed is gegaan, overweeg dan om een volwaardig koffieproeverijfeestje te geven!

Een andere optie om te overwegen is om in uw omgeving rond te kijken voor iemand anders die hetzelfde idee heeft, of een bedrijf dat proeverijen aanbiedt. Je kunt zoeken naar coffee cupping bij mij in de buurt, of een koffieproeverij bij mij in de buurt om snel iets fatsoenlijks te vinden. Een andere geweldige manier om cupping te ervaren is door middel van een live online cupping-sessie.

Een proeverij doen met een grotere groep mensen kan echt helpen bij de debriefing en het bespreken van uw eigen individuele ervaringen. U kunt ook uw mening geven over elk kopje koffie.

Laatste Gedachten

Oké, nu is het tijd om verder te gaan met die cursus koffiebranden die je al zo lang wilt volgen

Veelgestelde Vragen

Wat Zijn De Belangrijkste Fasen Van Het Cuppen Van Koffie?

Bij koffie draait alles om aroma’s en smaken. Het koffiezetproces bestaat uit vier hoofdfasen. De eerste twee fasen omvatten het ruiken van de koffie zowel voor als nadat je het water hebt toegevoegd, en het proeven van de koffie zodra je het water hebt toegevoegd en hebt laten zetten. Als je eenmaal de tijd hebt genomen om de koffie op de juiste manier te ruiken en te proeven, moet je de geuren en smaken begrijpen en beschrijven .

Wat Is De Lekkerste Koffie?

Het is moeilijk te zeggen dat er één koffie is die objectief gezien de best smakende koffie ter wereld is. Er zijn veel geweldige koffiesoorten, waaronder Kona-koffie uit Hawaii of Blue Mountain-koffie uit Jamaica. Naast deze zijn er echter nog vele andere geweldige koffiebonen van over de hele wereld die allemaal als de best smakende koffie kunnen worden beschouwd, afhankelijk van hoe ze werden beoordeeld.

Hoe Maak Je Thuis Goede Koffie?

Koffie is zo’n veelzijdig product dat er veel verschillende manieren zijn om thuis goede koffie te zetten. Er zijn veel mogelijkheden om thuis koffie te zetten, waaronder een espressomachine, een Aeropress en een Aeropress. Elke methode produceert uniek smakende koffie omdat elke methode de oplosbare materialen op verschillende manieren uit de koffie haalt. Om thuis goede koffie te zetten met een van deze methoden, moet je echter tussen 195-96 C. zetten, niet te veel of te weinig koffie extraheren, en versgemalen bonen gebruiken.

Wat Kun Je Doen Om Koffie Beter Te Laten Smaken?

De meest voorkomende toevoegingen aan koffie om het beter te laten smaken zijn suiker en melk. Vooral melk is een belangrijk onderdeel geworden van de moderne koffiecultuur die drankjes als Flat Whites, Cappuccino’s en Lattes serveert. Een ander interessant additief dat mensen in koffie stoppen, is boter. Boterkoffie smaakt niet alleen anders, het biedt ook gezondheidsvoordelen voor de drinker.