Voor Beginners, Koffiebonen Thuis Branden... Pas Op Voor DEZE Fout

Er is niets beter dan te leren hoe koffiebonen worden gebrand. Het is een retorische vraag, want voor ons gaat er niets boven het leren hoe je thuis koffiebonen kunt roosteren .

Als u het brandproces begrijpt, vergroot u uw waardering voor de kunst en de wetenschap die nodig is om de perfecte kop koffie te schenken. Thuisbranden zorgt er ook voor dat uw koffie zo vers mogelijk is en dat de branding zo licht of donker is als u wilt.

We zijn gepassioneerde pleitbezorgers van thuisbranden omdat we er dol op zijn! We hebben talloze mensen gezien die het maar één keer wilden proberen, alleen om verslaafd te raken aan thuisbranden. Het is een passie voor levenslang leren met nooit eindigende verrassingen en voldoening. Volg onze eenvoudige gids om thuis de beste koffie te zetten. Deze gids helpt u bij het kiezen van de beste methode voor u.

Wat heb ik nodig om te beginnen?

Thuis groene koffiebonen roosteren is eenvoudig. Groene koffiebonen kun je vandaag thuis branden, afhankelijk van de methode die je kiest en wat je in huis hebt.

Voordat je begint, moet je deze video over de basis bekijken. Dit vergroot uw succeskansen in slechts enkele seconden.

Hoe Te Beginnen: 4 Manieren Om Koffie Te Branden (thuis)

Het is gemakkelijk om in de wereld van thuisbranden te komen. Kies uit het volgende degene waar u zich het prettigst bij voelt.

  1. Grill op een grill/pan
  2. Gebraden in een oven
  3. Pop popcorn in een popcornmaker
  4. Rooster in een speciaal gebouwde koffiebrander voor thuis

Roosteren in een pan of oven is de goedkoopste manier om verse bonen te krijgen. Maar voor de best mogelijke resultaten raden we je aan een popcornmachine of een speciaal gebouwde koffiebrander te kiezen vanwege hun eenvoud en consistentie.

Als je met een beperkt budget wilt beginnen met braden, laat deze video je zien hoe:

De prijssprong van een popcornmachine naar een koffiebrander kan echter enorm zijn. Popcornmachines kunnen vanaf zo weinig als nieuw worden opgehaald, terwijl een hoogwaardige thuisbrander vanaf daar omhoog kan schieten. Hoewel er goedkopere machines beschikbaar zijn, kunnen ze van mindere kwaliteit zijn en sneller kapot gaan.

Als je serieus je eigen koffiebonen wilt branden, is het de moeite waard om je geld te investeren in een machine die de tand des tijds zal doorstaan!

Een Woord Van Waarschuwing

  • Popcornmachines zijn ontworpen om popcorn te maken. De garantie vervalt als je een popcornmachine gebruikt voor het branden van koffie. Ook kan de machine kapot gaan na enkele maanden regelmatig braden. Bovendien zijn niet alle popcornmachines geschikt voor het branden van bonen.
  • Zorg ervoor dat je popcornmachine van beide kanten opwarmt. Brand geen koffie in een machine die direct van de bodem verwarmt. Dit resulteert in een slechte branding en ongelijkmatige resultaten. Bovendien kan kafophoping ontbranden en brand in huis veroorzaken.
  • Verwijder altijd al het kaf van het gebraad. LAAT UW POPCORN MACHINE NIET ONBEHEERD ACHTER!

Als je het geld hebt, koop dan een speciale koffiebrander. Het resulterende gebraad is vaak beter dan het is van een popcornmachine, en deze zijn speciaal gebouwd, dus gaan meestal veel langer mee dan een popcornmachine ooit zal doen.

Magnetron braden is de enige methode die we niet behandelen. We kunnen het niet aanbevelen voor slechte resultaten of inconsistente resultaten. Als je thuis bonen gaat roosteren, probeer dan een van de vier onderstaande methoden.

Het is gemakkelijk om een geweldige branding te maken, welke methode je ook kiest.

Het Roxasting-proces Begrijpen

We hebben in dit artikel stapsgewijze instructies gegeven voor elk van deze thuismethoden. Afhankelijk van de methode die u kiest, zal uw braadtechniek anders zijn.

Het proces is echter constant.

  1. Bonen worden heet
  2. Bonen worden geroosterd
  3. Bonen worden cool
  4. Bonen worden heerlijk

Het is een eenvoudig proces met enkele noodzakelijke stappen om onderweg te noteren om geweldige resultaten te garanderen. Deze belangrijke stappen gelden voor elke methode.

Laten we even kijken wat er tijdens en na het braden gebeurt, zodat je weet wat er gebeurt terwijl de magie plaatsvindt:

Roosteren

  • Temperatuur: 350F tot 500F is het algemeen aanvaarde temperatuurbereik. Dit is afhankelijk van de methode die u gebruikt.
  • Agitatie: Je bonen kunnen nooit rusten en braden! Constant roeren zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en dus een gelijkmatig braadstuk.
  • Eerste Crack Na ongeveer 3 tot 5 minuten zullen de bonen knetteren. Deze barst geeft aan dat je bonen licht gebrand zijn en ideaal voor witte koffie. Dit is de minimale hoeveelheid tijd die nodig is om gebrande bonen te produceren. Blijf braden en roeren voor donkerder gebraad.
  • Tweede kraak: Na een paar minuten is er weer een kraak te horen. Dit is een medium gebraad. Nog een paar minuten branden en je bonen zijn verbrand en onbruikbaar. Experimenteer met tijden om je favoriete braadstuk te vinden.
  • Tip We wachten meestal ongeveer 30 seconden na de tweede crack.
  • Afkoelen: breng bonen over naar een metalen vergiet of bakpapier om af te koelen. Gebruik twee metalen vergieten (plastic kan smelten). Breng de geroosterde bonen over naar twee vergieten. Hierdoor koelen de bonen snel af en wordt eventueel kaf verwijderd.
    Om een metalen vergiet te vervangen, verdeel het gelijkmatig over bakpapier. Deze methode is niet zo effectief.
  • Kaf verwijderen: Kaf is de gedroogde schil van de koffieboon. Het is erg rommelig. Koel je bonen buiten of in de gootsteen om opruimen te verminderen

Het is een van die dingen waar je het gevoel (en het oog) voor krijgt door te oefenen. Deze video is een geweldige plek om te beginnen.

Post-roast En Chemie

Wanneer je koffiebonen brandt, creëer je een geweldige chemische transformatie, de Maillard-reactie.

Meer dan 800 verbindingen worden omgezet (1) van de saaie, smaakloze verbindingen die aanwezig zijn in de rauwe bonen in de verrukkelijk heerlijke en aromatische verbindingen die te vinden zijn in geroosterde bonen.

Rauwe bonen ruiken anders dan geroosterde bonen. Alle verbindingen in bonen kunnen worden omgezet in iets anders!

Bij gebrande bonen komt gas vrij (CO2): Dit gaat nog weken (2) door na het branden. Waarom zou het je iets kunnen schelen?

  • CO2 helpt om geroosterde bonen op natuurlijke wijze te bewaren door zuurstof te verdringen
  • Bonen worden vernietigd door oxidatie. Ze worden oud.
  • Te veel CO2 in koffiebonen zorgt voor te veel crema (slechte zaak)
  • Te weinig CO2 kan muffe koffie veroorzaken, wat ook een slechte zaak is.

Ontgassen: Wacht 12 uur voordat u een container verzegelt. (Laat aanvankelijke Co2 ontsnappen).

  • Te vroeg sluiten van vers gebrande bonen veroorzaakt CO2-druk. Hierdoor kan de container barsten en mogelijk schade veroorzaken.
  • Koffiebonen die te veel CO2 bevatten, geven een ongewenste smaak. Geef je bonen de kans om te ontgassen!
  • Meningen verschillen. Van een paar uur tot een paar dagen. In onze ervaring vonden we 12 uur een goede vuistregel. Je ervaring kan anders bewijzen, doe wat voor jou werkt

Na het braden de restjes fijnmalen en bewaren.

  • Wacht 24 uur voordat je gaat malen en brouwen. Bonen hebben een dag nodig om te rijpen en een volle smaak te bereiken
  • Bewaren in luchtdichte verpakking: bonen vers houden en binnen zeven dagen gebruiken
  • Koffie is altijd het lekkerst als het vers is. Na meer dan een week beginnen je geroosterde bonen oud te worden omdat oxidatie zijn werk doet

Beginnen

Laten we naar de wetenschap gaan. Je bent hier om te leren hoe je thuis bonen kunt roosteren. Volg deze stappen om in een mum van tijd een meesterbrander te worden.

1. Sperziebonen

1 Sperziebonen

Het begint allemaal met de bonen, die technisch gezien zaden zijn. Groene bonen zijn vers. Eenmaal gedroogd, worden ze enkele tinten lichter. Ze worden getransformeerd in de rijke, uitnodigende bruintinten die we kennen en waar we van houden nadat ze zijn geroosterd.

Bij uitstekende koffie draait alles om consistentie. Kies bonen die uniform van grootte en kleur zijn: dit zorgt voor een gelijkmatige, consistente branding en smaak. De juiste kleur en grootte van deze twee elementen is essentieel om te voorkomen dat koffie wordt geproduceerd met een inconsistente en ongunstige smaak (3).

Wanneer koffie consequent wordt gebrand, weten barista’s en andere consumenten waar ze mee te maken hebben en kunnen ze erop vertrouwen dat ze elke keer hetzelfde kopje krijgen.

2. Roosteren

Dit is waar magie gebeurt. Kies uit een van de volgende vier methoden en volg onze gids voor het produceren van de meest verse, lekkerste bonen die je ooit hebt geproefd!

Laat je hieronder zien hoe je kunt braden met een pan, een oven, een popcornmaker en een thuisbrander.

Bonen roosteren in een pan of grill

Deze methode is enorm populair in de gemeenschap van koffiebranders thuis, omdat iedereen een grill of een pan heeft.

Je vindt tal van instructievideo’s op YouTube, maar wees op je hoede voor wie je advies inwint van veel doe-het-zelfbranders die de neiging hebben om hun bonen te gaar te maken met deze methode!

Gebruik geen gecoate/antiaanbakpan. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak.

PROS

CONS

  • Het is moeilijk om de juiste temperatuur te vinden
  • erg rokerig
  • Groene koffiebonen
  • Dikke pan (gietijzer/staal/ongecoat)
  • Kookplaat/grill (bij voorkeur gas)
  • Vergiet x 2 (metaal).
  • Ovenwanten
  • Houten lepel
  • Luchtdichte opslagcontainer
  1. Maximaliseer ventilatie. Zet de afzuigventilator aan. Open de ramen. Het gaat rokerig en stinkend worden (de goede soort stinkt, de slechte soort rokerig). Om je buren niet te overweldigen, is buiten grillen de beste optie.
  2. Zet een dikke pan op middelhoog vuur. Rond 450F zal normaal gesproken voldoende zijn
    • Het kan moeilijk zijn om de temperatuur de eerste keer goed te krijgen. Probeer verschillende methoden om de beste warmte te bepalen
    • Een gasfornuis/grill maakt het bereiken en aanpassen van de temperatuur veel gemakkelijker
  3. Voeg een dun laagje bonen toe aan de pan. Genoeg om gemakkelijk te roeren
  4. Roer de bonen constant. Laat ze niet rusten. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig worden verwarmd
  5. Luister naar de eerste scheur na 4-5 minuten. Je bonen zijn nu licht gebrand
  6. Luister naar de tweede kraak na 6-7 minuten. Een paar minuten later barsten de bonen voor de tweede keer, wat wijst op een medium branding. Als de bonen te lang worden gebrand, ontstaan er verbrande bonen. De meeste mensen, waaronder wij, wachten ongeveer 30 seconden na deze tweede scheur voordat ze van het vuur worden gehaald
  7. Doe de bonen in een vergiet. Goed schudden. Koel ze zo snel mogelijk af. Doe dit in de gootsteen of buiten om de onvermijdelijke chaffy puinhoop te voorkomen. Gebruik hittebestendige handschoenen! Het wordt overal erg warm!
  8. Bonen 12 uur laten drogen om te vergassen

Opmerking: als je Frans gebrande koffie wilt, is deze methode niet de beste keuze. Lees verder.

Oven Brandende Koffie

Een andere populaire doe-het-zelf-koffiebrandermethode is je oven, maar wees gewaarschuwd: je hebt ventilatie nodig omdat het rokerig wordt!

Als uw oven van het type is dat een storm blaast, gebruik hem dan niet . Het kaf wordt rondgewaaid en laat je achter met een grote chaffy puinhoop om op te ruimen.

PROS

  • Geen extra aankopen nodig

CONS

  • Langzamer dan andere methoden
  • Het is moeilijk om een perfect gebraad te bereiken
  • erg rokerig
  • Groene koffiebonen
  • Geperforeerde ovenschaal (gewone bakplaten werken ook)
  • Oven
  • Vergiet x 2 (metaal)
  • Hittebestendige wanten
  • Luchtdichte opslagcontainer
  1. Verwarm de oven voor op 500F: draai hem op tot 11. De temperatuur varieert voor verschillende bonen en verschillende ovens. Begin bij 500F en experimenteer vanaf hier op en neer om te vinden wat voor u werkt
  2. Open alles behalve de ovendeur: het gaat rokerig worden. Maximaliseer ventilatie
  3. Verspreid bonen over geperforeerde plaat: slechts één laag diep. Stapel ze niet!
    • De beste resultaten worden bereikt met een geperforeerde bak. Zorg er wel voor dat de lade die je gebruikt geen bonen tussen de gaten laat glijden
    • Bonen zetten uit tijdens het roosteren en komen vast te zitten in gaten die groot genoeg zijn voor een sperzieboon
    • Heb je geen geperforeerde bak? Je kunt je geluk beproeven op een gewone ovenschaal. Leg een vel bakpapier onder de bonen. Geef ze een paar shakes terwijl ze roosteren
  4. Plaats op bakplaat op middelste plank: Het midden van de oven zorgt voor de meest constante temperatuur
  5. Neem na ongeveer 5-7 minuten een eerste barst in de bonen. Nu zijn je bonen licht geroosterd. Veel langer roosteren zal resulteren in verbrande bonen.
  6. Luister nu naar de tweede scheur. De bonen zijn medium gebrand. De meeste mensen, waaronder wij, wachten ongeveer 60 seconden na de tweede barst voordat ze uit de oven worden gehaald.
  7. Plaats in een vergiet. Roer, schud en laat afkoelen. Om een chaffy puinhoop te voorkomen, doe dit in de gootsteen of buiten. Draag de hele tijd hittebestendige wanten
  8. Om CO2 te ontluchten, bonen 12 uur laten staan

Een popcornmachine om koffie te branden

Popcornmachines zijn gemaakt voor popcorn. Sommige soorten kunnen koffiebonen branden, maar een hetelucht-popcornmaker is het beste. Zorg ervoor dat u onze veiligheidsoverwegingen over het roosteren met een popcornmachine leest voordat u aan de slag gaat.

OPMERKING: U moet een machine gebruiken met warmteafvoer aan de zijkant om verbranding te voorkomen en om te zorgen voor rotatie.

PROS

CONS

  • Niet gebouwd om koffie te branden
  • Sommige machines gaan kapot na een paar keer braden
  • Prijs is geen indicatie van de levensduur van machines die worden gebruikt voor het branden
  • Bonen
  • Popcornmachine met ventilatie aan de zijkant
  • Houten lepel
  • Vergiet x 2 (metaal)
  • Hittebestendige wanten
  • Luchtdichte opslagcontainer
  1. Ventileren! Rooster dicht bij een open raam of buiten als je wilt voorkomen dat je huis vol rook en geuren komt te staan
  2. Machine voorverwarmen. 30 seconden, afhankelijk van het model
  3. Neem een kopje bonen. Doe de bonen in de machine. Zorg ervoor dat de bonen kunnen draaien.
    • Popcornmachines moeten de bonen roeren. Als er geen agitatie is, heb je de machine waarschijnlijk te vol gevuld
    • Het gebruik van dezelfde hoeveelheid bonen als de door de machine aanbevolen hoeveelheid maïskorrels is een goed startpunt
  4. Help de agitatie. Gebruik een houten spatel of lepel en stimuleer de bonen om te bewegen
    • Zodra je wat consistentie in je beweging hebt, plaats je het deksel.
    • Houd dit in de gaten voor het hele gebraad en help zo nodig een handje
    • Als je lepel te groot is, kun je het handvat gebruiken
  5. Haal al het kaf uit de tuit van de machine. Zodra het deksel terug is, zet u uw kom op zijn plaats om een massale opruiming te voorkomen
  6. Luister naar de eerste scheur na 3-5 minuten. Je hebt een licht gebraad bereikt!
  7. De tweede scheur moet na 6-8 minuten zijn. Je braadstuk staat nu op medium. Om uw gebraad donkerder te maken, blijft u nog 30-60 seconden braden. Bonen die te lang worden geroosterd, gaan branden.
  8. Koel de bonen door ze tussen vergieten over te brengen. Gebruik ovenwanten voor het hanteren van de machine. Het zal heet worden. Doe dit buiten of boven je gootsteen om een chaffy puinhoop te voorkomen
  9. Geef de bonen 12 uur de tijd om hun CO2 te laten ontsnappen. Dit heet ontgassen.

Koffiebranden in een thuiskoffiebrander

Als je serieus bezig bent met braden, is de kans groot dat je uiteindelijk een goede thuisbrander koopt. Ze worden goedkoper en ze kunnen veel beter roosteren dan sommige van de bovenstaande hacks.

Een goede koffiebrander voor thuis zal consistente brandniveaus produceren. Als je eenmaal je sweet spot hebt gevonden, is consistentie de sleutel tot langdurig koffiegeluk.

Twee die we kunnen aanbevelen zijn de FreshRoast sr540 (het beste voor beginners, kleine batches roosteren) of de Behmor 5400 1600 drumbrander (voor meer ervaren branders die een pond per keer willen roosteren)

PROS

  • Doelgericht en duurzaam
  • Eenvoudig te gebruiken en schoon te maken

CONS

  • Hoger dan andere opties
  • Voller dan andere opties
  1. Ventilatie. Elke brandmethode, zelfs speciale machines, zal heel veel rook produceren.
  2. Zet de automaat aan. Voeg bonen toe. Volg de instructies van de fabrikant. Machines zijn vergelijkbaar, maar de vereisten verschillen
  3. Houd alle aspecten van het braden in de gaten. Sommige machines beweren volledig geautomatiseerd te zijn. Met alle variabelen (grootte/type bonen, omgevingstemperatuur, leeftijd van de machine, enz.) kunnen de braadtijden echter nog steeds variëren
  4. Let op de eerste en tweede scheur. Dit duidt op een licht gebraad. De tweede geeft gemiddeld aan. Beëindig het roosteren zodra de bonen de gewenste branding hebben bereikt
  5. Overbrengen tussen vergieten om de bonen te koelen: Uw machine heeft mogelijk een eigen koelproces.

Koel ze onmiddellijk af als dat niet het geval is.

  • Doe dit in de gootsteen of buiten om de onvermijdelijke chaffy puinhoop te voorkomen.
  • Draag ovenwanten voor dit proces
  • Geef de bonen 12 uur de tijd om CO2 te laten ontsnappen
  • Hier is een blik op het gebruik van de Freshroast SR540 om thuis een geweldige machine op instapniveau te braden:

    3. Bewaar Ze Op De Juiste Manier

    U zult een klein ventiel op de buitenzak met voorgebrande bonen zien. Dit is een eenrichtingsklep die de opgebouwde CO2 laat ontsnappen zonder zuurstof door te laten. Hierdoor blijven de bonen langer vers.

    U kunt opslagoplossingen vinden die hetzelfde eenrichtingsklepsysteem gebruiken. Hightech oplossingen kunnen zelfs worden gebruikt om containers onder druk te zetten met een inert gas.

    Welke opslagmethode u ook gebruikt, of het nu ruimtetijdperk, steentijd of iets anders is, het moet luchtdicht zijn. Om de smaken te behouden, moet het ook in het donker worden bewaard.

    Voor iets anders, bekijk de aan de muur gemonteerde Zevro Indispensable SmartSpace Dry-Food Dispenser (hieronder) die luchtdicht belooft te zijn en ongeveer 28 gram per draai levert.

    Er is ook de vacuüm verzegelde Coffee Gator Coffee Canister (hieronder) die een levenslange 100% geld-terug-garantie belooft. Het enige dat u moet onthouden, is dat u, als u gebruik wilt maken van de functies, deze moet verzegelen na elke keer dat u uw bonen gebruikt.

    Deze luxe bewaarmogelijkheden zijn geweldig en kunnen de houdbaarheid van je zelfgebrande bonen een paar dagen verlengen. U kunt echter voorkomen dat u iets extra’s koopt door simpelweg een oude stenen pot opnieuw te gebruiken.

    Als je niets hebt dat geschikt is voor je doel, koop dan iets goedkoops, zoals de roestvrijstalen Friis 16 ounce koffiekluis:

    Ongeacht hoe je je bonen bewaart, onthoud:

    • Luchtdicht
    • Ondoorzichtig/vast
    • Houd het koel

    OORDEEL Moet Je Thuis Je Eigen Koffie Branden?

    Als je het ons vraagt, is het antwoord ondubbelzinnig ja.

    Het is niet alleen een leuke en lonende ervaring, maar het is de enige manier om de meest verse en lekkerste bonen te garanderen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je altijd het gebraad drinkt dat je het liefste hebt: licht, medium of donker, de keuze is aan jou .

    Er zijn vrijwel geen toetredingsdrempels. Je kunt braden met wat je hebt of een paar items kopen om te beginnen. Nu kunt u koffiebonen branden in de privacy van uw eigen huis.

    Vraagt u zich af wat de beste branding is voor elke brouwmethode? Check dit artikel hier.

    Voorgebrande bonen zijn nog steeds een optie. U kunt de beste koffie ooit maken met slechts een beetje moeite en tijd.

    Bovendien is zelfgebrande koffie een ideaal cadeau voor je koffieliefhebbende vrienden en familie, op voorwaarde dat ze net zoveel van koffie houden als jij.

    Als je graag wetenschappelijk wilt zijn en graag wilt controleren of de extractie de bonen oplevert die je hebt gebrand, kan onze koffie-refractometergids helpen.

    Meest Gestelde Vragen

    Wat Betekenen Verschillende Brandingen Van Koffie?

    Verschillende brandingen van koffie betekenen hoe donker de koffiebonen worden gebrand. Je brandt koffie naar jouw voorkeur, niet naar coffeeshops of branders. Het is belangrijk om bekend te zijn met de verschillende braadniveaus om u te helpen uw braadstukken te vergelijken en uw vaardigheden te verbeteren. Lichtere braadstukken hebben de neiging om de smaak van de bonen te behouden, met tonen van geroosterd graan en houtachtige en soms fruitige of bloemige tonen, en worden meestal alleen geroosterd tot de eerste crack. Donkere braadstukken hebben meer geroosterde smaken, waarbij de donkerste Italiaanse, espresso- en Franse braadstukken een aangebraden smaak hebben zoals voedsel op een houtskoolgrill. Hier is een gids voor verschillende soorten koffiebranden.

    Welke Koffiebrander Is Het Sterkst?

    Afhankelijk van of je op zoek bent naar smaak of cafeïne, zullen de sterkste koffiebrandingen variëren. Donker gebrande koffie heeft een sterkere smaak en meer bitterheid op het einde. Koffie gebrande aansteker heeft de neiging om sterke smaken te hebben, zoals graan, hout of soms fruit. Lichtere bonen bevatten meer cafeïne dan donkergebrande bonen. Ze zijn echter zwaarder. Als je je koffie op gewicht zet, is er niet veel verschil in cafeïne tussen licht en donker. Een lichter gebraad zal een lichte rand hebben als u schepjes gebruikt.

    Wat Is Beter: Donker Of Licht Gebrande Koffie?

    Licht of donker gebrande koffie hebben beide vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Hoewel donkere koffie meer antioxidanten bevat dan lichte, is het beter voor je gezondheid als je je eigen koffie brandt. Je krijgt meer antioxidanten binnen als je nog een kopje koffie drinkt.