Wat Is Een Cappuccino? Hoe Maak Je Er Thuis Een: De Geschiedenis En Hoe Het Is Gemaakt
Hoe te brouwen?

Wat Is Een Cappuccino?

Wil je je koffie creatiever maken? Een heerlijke, schuimige cappuccino kan je nieuwe favoriete go-to worden.

Je vraagt je misschien af wat een Cappuccino eigenlijk is of hoe je hem maakt. Lees verder om alles te weten te komen over deze romige drank.

Maak Kennis Met De Cappuccino

Een van de meest populaire Italiaanse dranken in de koffiegemeenschap, de cappuccino is een warme drank die door velen geliefd en aanbeden wordt. De dikke laag melkmicrofoam in de cappuccino is op basis van espresso. Cappuccino weegt 170 gram en wordt gemaakt met één shot espresso, gestoomd en melkschuim. Dus proportioneel gezien heeft het een verhouding van 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim, en het is kleiner dan acaffe latte.

Veel liefhebbers van de cappuccino genieten ervan vanwege de flexibiliteit van volumegrootte en ingrediënten. De verhouding espresso, gestoomd en melkschuim in een cappuccino verandert niet als de barista meerdere maten serveert. Daarnaast kan de cappuccino ook gepersonaliseerd worden door room in plaats van melk te gebruiken, evenals extra smaakstoffen zoals siropen of kruiden.

Terug In De Tijd Gaan

Het is interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van cappuccino. In feite komt de naam van de drank eigenlijk van de bruine kleur van de drank die vergelijkbaar is met de kleur van de gewoonten die kapucijner monniken dragen. De lichtere bruine kleur ontstaat wanneer de melk stapsgewijs wordt toegevoegd aan de donkerdere espresso, waardoor een aangenaam cremaniveau ontstaat.

In de 18e eeuw is de naam Kapuziner een andere naam voor de drank die werd gemaakt door de inwoners van Wenen en die bestaat uit slagroom en kruiden. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de cappuccino buiten Italië geïntroduceerd. De populariteit van de cappuccino is gestaag gegroeid naar Oostenrijkse cafés en uiteindelijk over de hele wereld.

Drink Overeenkomsten

Hoewel hij op zichzelf opvalt, wordt de cappuccino vaak aangezien voor veel andere koffieneven. Enkele van de meest voorkomende dranken waarvan de cappuccino wordt aangezien, zijn macchiatos, cortados en flat whites. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze drankjes.

Macchiato

Macchiato is een andere populaire espressodrank. Het bestaat uit one shot espresso en melkschuim. Het is kleiner in volume dan de cappuccino, maar er zit geen gestoomde melk in. En wat het cafeïnegehalte betreft, de macchiato is meer geconcentreerd omdat er geen gestoomde melk in zit om de sterkte van de espresso te verdunnen.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Cortado

De cortado lijkt op de cappuccino omdat hij bestaat uit espresso en gestoomde melk. De cortado bestaat echter uit ongeveer 1/2 espresso en 1/2 gestoomde melk en is ongeveer vier ons in volume (dus ongeveer 57 gram espresso, 57 gram gestoomde melk). De cortado heeft geen melkschuim zoals de cappuccino. Dit maakt het een beetje sterker in sterke espressosmaak.

Plat Wit

Plat wit

De flat white is een andere heerlijke espressodrank die bestaat uit stevige espresso en gestoomde melk. Deze drank heeft een hoger aandeel koffie/melk en heeft ongeveer twee shots espresso en ongeveer 2-85 gram gestoomde melk, met een dun laagje microschuim erop.

Flat whites lijken qua ingrediënten op cortado, maar hebben een andere melktextuur. De microschuimbubbels geven het een fluweelzachte textuur. De flat white verschilt echter ook aanzienlijk van de cappuccino omdat deze minder schuim heeft en een andere schuimtextuur.

Een Cappuccino Maken

Je weet nu alles over cappuccino en je kunt beginnen met het maken ervan! Met een espressomachine maak je thuis een cappuccino. Voor een visuele how-to over hoe je de cappuccino zet, kun je onze video hieronder bekijken of onze stapsgewijze instructies lezen.

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voordat je kunt beginnen met brouwen:

  • Espresso machine
  • Melkkan
  • 170 gram cappuccinokopje
  • 16,5 gram gemalen espressokoffie
  • 3-113 gram melk

Stap 2: Espresso Brouwen

Nu, als je klaar bent met voorbereiden, kun je beginnen met het extraheren van je espresso. Om twee shots espresso te extraheren, plaats je 16,5 gram gemalen espresso rechtstreeks in je portafilter. Om een stap te besparen, ga je gang en zet je je espresso rechtstreeks in je cappuccinokopje van 170 gram.

Stap Drie: Melk Stomen

Terwijl je espresso aan het extraheren is, kun je beginnen met het stomen van je melk! Het belangrijkste onderdeel van het stomen van melk is de techniek. Bij het stomen moet de temperatuur ongeveer 71 °C bedragen, en u moet de kan in een versnelde, verticale beweging bewegen zodat de hete stoom de melk grondig kan opwarmen.

Aangezien de cappuccino een goede hoeveelheid schuim nodig heeft, moet u de punt van het stoompijpje ook dichter bij het melkoppervlak houden om die mooie schuimlaag op de cappuccino te creëren. Wees echter voorzichtig als u dit doet omdat het stomen aan de oppervlakte ervoor zorgt dat de melk in de kan snel in volume toeneemt. Onthoud dat je nog steeds wat gestoomde melk nodig hebt om in de drank te doen, dus je melk kan niet alleen schuim zijn.

Stap Vier: Melk Schenken

Zodra je espresso klaar is met extraheren en je melk is gestoomd, kun je de twee samen schenken! Houd bij het schenken van de melk uw melkkan ongeveer 8 cm boven het cappuccinokopje en giet in een licht cirkelvormige, verticale beweging. De stroom van de melk helpt de melk te verwarmen en te mengen met de espresso. Het melkschuim wordt als laatste in het kopje gegoten, maar de cappuccino wordt bedekt met een luchtige, heerlijke hoeveelheid schuim.

Afsluiten

Daar heb je het! Nu kun je je eigen cappuccino maken als je eigen thuisbarista! Omdat het stomen van melk bij deze drank iets ingewikkelder is, kan het even duren voordat je het stoomproces hebt geoefend. Met oefening en tijd kunt u in een mum van tijd perfecte cappuccino’s maken.

Hoe Maak Je Een Cappuccino

Opbrengst:
Bereidingstijd: 5 minuten Kooktijd: 5 minuten
Extra
tijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Cappuccino, een traditionele Italiaanse koffiedrank die geliefd is om zijn rijke espresso en romig melkschuim, is een favoriet geworden onder koffieliefhebbers over de hele wereld. Cappuccino is verfrissend en rustgevend om te drinken, dus je kunt nu leren hoe je het kunt maken!